top of page
  • Yazarın fotoğrafıAv. Dr. Arb. Ali ÇÖLDEMLİ

Ölüm tazminatı ile kıdem tazminatı birlikte istenebilir mi?

Güncelleme tarihi: 28 Mar 2020

Ölüm tazminatı TBK'nın 440. maddesinde düzenlenmiştir. Düzenleme  “Sözleşme işçinin ölümüyle kendiliğinden sona erer. İşveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık; hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse, iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.”  hükmünü içermektedir.


İşçilerin kıdem tazminatından ayrı olarak ölüm tazminatı alıp alamayacağı tartışmalıdır. Kanunda açıkça düzenlenmemiştir. Her iki tazminatın amacının farklı olması da gözetilerek bizce her iki tazminat de hükmedilmelidir. Ayrıca Basın İş Kanununda açıkça hem ölüm tazminatı hem de kıdem tazminatı ayrı ayrı düzenlenmiştir. Bu çerçevede de her iki tazminatın birlikte istenmesinde bir hukuki engel olmadığını düşünüyoruz.


Nitekim son kazanılan davalardaki istinaf kararları da ölüm tazminatı ile kıdem tazminatının birlikte istenebileceği yönündedir.


Ölüm tazminatı alabilmek için sözleşmenin türünün önemi yoktur. Ölüm tazminatı temel ücret üzerinden hesaplanır, giydirilmiş ücret üzerinden hesaplanmaz. Ölüm tazminatının mirasçılara nasıl paylaştırılacağı da kanunda düzenlenmemiştir. Ancak bizce ölüm tazminatı miras oranlarına göre değil, hak sahiplerine eşit olarak paylaştırılmalıdır.









Son Yazılar

Hepsini Gör

İş kazasında işçinin hakları nelerdir?

İş kazası nedir? İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olaya iş kazası denir. Sürekli iş göremezli

bottom of page