top of page
  • Yazarın fotoğrafıAv. Dr. Arb. Ali ÇÖLDEMLİ

İş kazasında işçinin hakları nelerdir?

İş kazası nedir?

İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olaya iş kazası denir.


Sürekli iş göremezlik geliri nedir?

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az % 10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.


Sürekli iş göremezlik geliri sigortalının; %100 oranında tam iş göremezliği halinde; Günlük brüt kazanç x 30 x % 70; kısmi iş göremezliği halinde ise günlük kazanç x 30 x % 70 x SİD (sürekli iş göremezlik oranı) formülüne göre hesaplanmaktadır. Yani %100 engelli(malul) olan asgari ücretli bir çalışanın sürekli iş göremezlik geliri, brüt asgari ücretin %70’idir.


İş kazasında işçinin kusuru ne demek, işverenin kusuru ne demek?

İş kazası davalarında tazminatın miktarına etki eden hususlardan birisi de işverenin ve işçinin iş kazasındaki kusur oranlarıdır. Bu husus bilirkişiler aracılığı ile tespit edilmektedir. Ancak Yargıtay kararlarında göre de işveren “aklın, ilmin ve bilimin” gerektirdiği her türlü önlemi almakla yükümlü olduğu için, iş kazalarında kusursuz olduğu durumlar elin parmak sayısını geçmeyecek kadar azdır.


Örneğin, işçi kendisine verilen kişisel koruyucu ekipman (gözlük, ayakkabı vb.) takmasa bile işverenin denetleme yükümlülüğüne aykırılığı nedeniyle %60-%80 oranlarında kusuru çıkmaktadır. İşçide çalışırken kendi yaşamını tehlikeye attığı için %20-%40 civarlarında kusurlu çıkmaktadır. Ancak bu işçinin tazminat almasına engel değildir. İşçinin kusuru oranında alacağı tazminat azaltılmaktadır. Örneğin, işçinin 200.000,00 TL tazminat hakkı var ise ve işçinin %20 kusur var ise alacağı tazminat 160.000,00 TL olmaktadır.


İş kazasında yaralanmadan dolayı ne kadar tazminat alabilirim?

İş kazalarında işçi;

- Tedavi giderlerini (SGK tarafından karşılanmayan)

- İş kazası sebebiyle belirli bir süre çalışamamaktan doğan zararlar (rapor süresince maaş alınamaması nedeniyle doğan zarardır, ancak alınan rapor parası düşülür),

- İşçinin iş kazası sebebiyle sürekli iş göremezlik sebebiyle uğradığı gelir kaybı (işçide maluliyet (engel oranı) meydana gelmesi nedeniyle ömür boyu daha fazla çalışmak zorun kalacağı için istenilecek zarardır, sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış ise bu aylıklar tazminattan düşülmektedir).

maddi tazminat davalarının konusunu oluşturacaktır.

İş kazası sebebiyle SGK tarafından işçiye ödenen ücretler, işverence ödenecek tazminattan mahsup edilir.


Alacağınız tazminata iş kazası tarihindeki yaşınız, eğitim durumunuz, aldığınız ücret, kusur durumu, engellilik/maluliyet oranınız etki etmektedir. Bu nedenle de mahkemelerce tazminat miktaru, alanında uzman hesaplama bilirkişilerine yaptırılmaktadır.


Ayrıca yaralanan kişi manevi tazminat alabilecektir. Manevi tazminatın miktarı “kazanaın gerçekleşme şekli, iş kazası tarihindeki yaşınız, eğitim durumunuz, aldığınız ücret, kusur durumu, engellilik/maluliyet oranınıza” göre belirlenmektedir.


Hukuk büromuz iş kazaları/trafik kazalarından doğan tazminat hesaplamaları uzmanlık bilirkişilik eğitimlerini almış olup, bu hesaplamalar tarafımızca yapılabilmektedir.


Ailem iş kazasında yaralanmam nedeniyle tazminat alabilir mi?

İş kazası sonucunda yaralanmış olsanız bile Türk Borçlar Kanunu gereğince aile yakınlarınızın da sizin yaralanmanızdan dolayı manevi tazminat hakları vardır.


İş Kazasında ölüm durumunda kimler tazminat alabilir?

"İş kazası sebebiyle ölüm meydana gelmiş ise, ölenin desteği dediğimiz kişiler (nişanlısı, eşi, çocukları, annesi, babası, torunu başta olmak üzere ölenin yakın kişileri) destekten yoksun kalma tazminatı isteyebileceklerdir.


Destekten yoksun kalma tazminatının hesabında da, “ölen kişinin geride kalan ailesinin kimler olduğu, ölen işçinin iş kazası tarihindeki yaşı, tazminat isteyen kişinin yaşı, evli mi -bekar mı olduğu, iş kazası geçiren kişinin eğitim durumu, iş kazası geçiren kişinin ücreti, iş kazası geçiren kişinin kusur durumu vb.” verilere göre teknik bir yöntem ile belirlenmektedir.

Ayrıca ölen kişinin yakınları manevi tazminat alabilecektir. Manevi tazminatın miktarı da “kazanın gerçekleşme şekli, ölen kişinin iş kazası tarihindeki yaşı, manevi tazminat isteyen kişinin kim olduğu, tazminat isteyen kişinin ekonomik durumu, iş kazasında ölen kişinin kusur durumu vb.” verilere göre belirlenmektedir.


Hukuk büromuz iş kazaları/trafik kazalarından doğan tazminat hesaplamaları uzmanlık bilirkişilik eğitimlerini almış olup, bu hesaplamalar tarafımızca yapılabilmektedir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page