top of page

Kayseri Ağır Ceza Avukatı, Kayseri İş Hukuku Avukatı, Kayseri Ceza Avukatı, Kayseri Boşanma Avukatı, Kayseri Avukat, Kayseri İş Mahkemesi Avukatı, İş Mahkemesi avukatı kayseri, kayseri arabuluculuk, kayseri arabuluculuk merkezi


Arabuluculuk; taraflar arasındaki uyuşmazlıkların dava(Mahkeme) dışında tarafsız ve bağımsızsız bir arabulucu vasıtasıyla, anlaşma sağlanarak çözüme kavuşturulmasıdır.

      

Arabulucu, sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirerek, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini ve aralarında iletişim sürecinin kurulmasını sağlamaya çalışan kişidir.

Arabulucu, Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı, en az 5 yıl kıdeme sahip, hukukçu, tarafsız üçüncü kişidir.

   

Arabuluculuğun faydalarının başında, zaman ve maliyet gelir. Taraflar sorunlarını arabuluculuk yoluyla çözdüklerinde hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edeceklerdir.

       

Arabuluculuk sürecinde yapılan görüşmeler ve görüşmede tutulan kayıtlar tamamen gizlidir. Konuşulanlar, sunulan teklifler, yapılan müzekereler sonradan açılacak bir davada delil olarak kullanılamaz.

Bu sayede ticari sırların yada aile arasındaki sorunların açığa çıkmaması sağlanır. Güvenirlilik ve gizlilik önemlidir; taraflar mahkeme önünde konuşamayacaklarını arabuluculuk sürecinde istedikleri gibi konuşabilirler. Anlaşma surumunda uyuşmazlık mahkeme kararı niteliğinde belge ile davalara göre çok daha kısa sürer.
 

Yine mahkeme masrafları (dava açılış masrafları, tanık, bilirkişi, keşif vs.) arabuluculuk aşamasında söz konusu değildir. 

Arabuluculuk aşamasında tarafların menfaatlerinin korunması esastır. Tarafların anlaştıkları yöntem ve çözüm tarzı esnektir, istedikleri gibi anlaşma yapabilirler.

Taraflar dava açmadan önce arabuluculuğa başvurabilecekleri gibi, dava devam ederken de arabuluculuğa başvurabilirler. Ancak kanunla bazı davalarda dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunludur (iş davaları, ticari davalar, tüketici davaları).

Taraflar arabulucuya başvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak ve bu süreçten vazgeçmek konusunda tamamen serbesttirler.

Taraflar arabuluculuk sürecinin sonunda bir anlaşmaya varırsa, bu anlaşma tutanağı mahkeme kararı niteliğindedir.

Arabuluculuk ücreti kanun gereği kural olarak her iki tarafça eşit olarak ödenir. Ancak taraflar aralarında ücreti kimin ödeyeceğini de istedikleri gibi kararlaştırabilirler.

 

Her konuda arabuculuğa başvurabilir demek yanlış olacaktır. Arabuluculuk yoluna ancak tarafların serbest iradeleriyle karar verebilecekleri konularda mümkündür.

 

Tarafların sözleşme konusu yapamayacakları konularda örneğin sigortalılık tespit davalarında, iflas davasında, nüfus kaydına ilişkin davalarda, velayet davalarında arabuluculuk mümkün değildir. 

 

Örneğin, işçi ve işveren uyuşmazlıkları , sözleşmeden kaynaklanan alacaklar, kira hukukuna ilişkin davalarda, maddi-manevi tazminat davalarında, alacak davalarında, tüketici davalarında, ticari ilişkiden doğan davalarda, miras paylaştırma davalarında, izaley-i şuyu, kat mülkiyeti, boşanma sonrası mal rejimi, kat karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, ticari ortaklıktan kaynaklanan uyuşmazlıklarda, el atmanın önlenmesi, ön alım, miras, nafaka gibi uyuşmazlıklarda arabuluculuk kanun yoluna başvurulabilir.

bottom of page