top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıAv. Dr. Arb. Ali ÇÖLDEMLÄ°

İşçilik Alacakları Hesabında Ücret Bordrolarının İmzalı ve İmzasız Olması?

Güncelleme tarihi: 6 May 2019


İş davalarında işveren açısından en önemli delil işçi özlük dosyası, işçi açısından ise tanık beyanlarıdır.

Uygulamada işverenler işçiye maaş ödemesini elden yapmakta ise ücret bordrolarını imzalatmalıdır. Zira banka ödemelerinin olmadığı durumlarda fazla mesai, agi, hafta tatili, resmi tatil vb. işçilik alacakları konusunda ödeme yaptığını ispatla yükümlü olan işveren, davacı işçinin tanık beyanları karşısında çaresiz kalabilmektedir.

Uygulamada ücret bordrolarında imza olmasına rağmen, bilirkişi raporlarında tanık beyanları dikkate alınarak fazla mesai, agi, hafta tatili, resmi tatil vb. işçilik alacakları hesabı yapılabildiğine çok kez şahit olunmaktadır.

Ancak Yargıtay, son yıllardaki kararlarında "ücret bordroları işçi tarafından ihtirazi kayıt konulmaksızın imzalanmışsa, bu bordrolarda fazla mesai tahakkuku varsa, bu dönemler için fazla mesai ödemesi yapılması gerekmediğini, bu dönemlerin dışlanması gerektiğine" karar vermektedir. Ancak bordrolarda "sembolik rakamlarda tahakkuk varsa" veya "fazla mesai sütunu boş" ise "ücret bordroları topluca imzalatılmışsa" bu durumda ücret bordroları imzalı olsa bile aksi tanık ile ispatlanabilmektedir.

Ücret bordroları imzasız ise bu durumda işçiye ödemelerin banka aracılığıyla yapılıp yapılmadığı ve imzasız ücret bordrolarının banka ödemesini doğrulayıp doğrulamadığı önem kazanmaktadır.

Yargıtay bu konuda "bordrosunda davacının imzası ile fazla mesai ve genel tatil tahakkuku olan dönemler ile bordrosu imzasız olmakla birlikte bordrodaki fazla mesai ve genel tatil tahakkuklarının davacıya ödendiği ihtirazi kayıt içermeyen banka ödemesi gibi belgeler ile kanıtlanan dönemler dışlanarak" şeklinde kararlarını ortaya koymaktadır. Ancak dikkat edileceği üzere banka aracılığıyla yapılan ödemelerin, imzasız ücret bordrolarında yer alan fazla mesai, agi, hafta tatili, resmi tatil vb. ödemeleri doğrulaması gerekmektedir.


Ancak şunu da özellikle ifade etmek gerekir ki, Yargıtay 22.Hukuk Dairesi aksi yönde kararlar vermektedir. Yargıtay bu kararlarında "imza olmayan ücret bordrolarının" ödeme belgesi olduğunu belirterek ödenen alacakların mahsubu gerektiğine karar vermektedir.

Ayrıca ücret bordrolarında imza yok ise ve banka aracılığıyla bir ödeme de yok ise bu durumda ücret bordrolarının aksi doğrudan tanık ile ispatlanabilecektir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

İş kazasında işçinin hakları nelerdir?

İş kazası nedir? İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olaya iş kazası denir. Sürekli iş göremezli

bottom of page