top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıAv. Dr. Arb. Ali ÇÖLDEMLÄ°

Serbest Bölgelerde ve Teknokentlerde Uygulanan Gelir Vergisi Kesintisi, Muafiyet Nedeniyle Terkin So


Mevzuatımızda Serbest Bölgeler veya Teknokent (Teknoloji Geliştirme Bölgesi) gibi bölgelerde çalışan işçilerin ücretlerinin gelir vergisinden müstesna olduğu yani bu işçilerden gelir vergisi tahsil edilmeyeceği düzenlenmiştir. Bu gelir vergisi istisnasının işçinin maaşına artış olarak mı yansıyacağı yoksa işverenin kasasında mı kalacağı hususu ise mevzuatımızda düzenlenmemiştir.

Yasal düzenlemelere göre işveren işçinin maaşından gelir vergisini kesmekte, vergi dairesine bildirmekte, yeminli mali müşavirin hazırladığı rapor ile kanunda aranan koşullar sağlanıyorsa vergi düzeltme fişi ile terkin edilmektedir. Yapılan üretimin %85 inden fazlasının ihraç edilmesi halinde bu vergi kesintisi terkin edilmektedir.

İşçiler maaşlarının gelir vergisinden mütesna olduğu belirterek, maaşlarından kesilen ama terkin edilen gelir vergilerinin taraflarına iadesini talep edebilmektedir. Mahkemelerce bu durumda "ilgili yasal düzenlemelerle getirilen gelir vergisi muafiyet sonucunda, işçinin ücretinden kesilen gelir vergisinin işçiye ödenip ödenmeyeceği" mahkemede uyuşmazlık konusunun temelini oluşturmaktadır.

İşçi davada, ücretinden yapılan kesintinin iadesini talep ettiği için, bu davalarda görevli mahkeme iş mahkemesidir. Dava konusu da ücret alacağı olduğu için zamanaşımı açısından ücrete uygulanan zamanaşımı süreleri uygulanacaktır.

Bu konuda mahkeme kararlarına da intikal etmiş iki farklı yorum vardır.

Birinci yorum "Ücretten kesilecek verginin, yukarıda ayrıntılı bir biçimde ifade edildiği üzere, mükellefi işçi olup, kanundaki koşulların gerçekleşmesi halinde muafiyetten yararlanacak olan da işçidir. Bu nedenle yapılan kesintilerin işçiye iadesi gerekir." şeklindedir.

ikinci yorum ise "Yasal mevzuat ile gelir stopaj teşviki işçilere sağlanan avantaj olmayıp işverenlerin istihdam maliyetini azaltmaya yönelik teşvik oluşu dikkate alındığında, çalışanların bu teşvik unsuru üzerinden hak iddia etmeleri mümkün değildir." şeklindedir.

Bu nedenle ücretten yapılan kesintilerin mutlaka işçiye iadesi gerektiğini söylemek mümkün değildir.

Davacı işçi açısından dava dilekçesi; davalı işveren açısından da cevap dilekçesinin titizlikle hazırlanması burada çok önemli bir husustur.

Hak kaybına uğramamak adına davanızı avukat aracılığıyla takip etmeniz ve hukuki destek almanız son derece tartışmalı olan bu konuda çok önemlidir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

İş kazasında işçinin hakları nelerdir?

İş kazası nedir? İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olaya iş kazası denir. Sürekli iş göremezli

bottom of page