top of page
  • Yazarın fotoğrafıAv. Dr. Arb. Ali ÇÖLDEMLİ

Uyuşturucu Suçlarında Etkin Pişmanlık (Samimi İkrar)

Uyuşturucu Suçlarında Etkin Pişmanlık ile ilgili kanuni düzenleme, Türk Ceza Kanunu’nun 192. Maddesinde yer almaktadır. Düzenleme şu şekildedir;

  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarına iştirak etmiş olan kişi, resmî makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin saklandığı veya imal edildiği yerleri merciine haber verebilir. Verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını veya uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini sağlaması hâlinde, hakkında cezaya hükmolunmayacaktır.

  • Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran kişi, resmî makamlar tarafından haber alınmadan önce, bu maddeyi kimden, nerede ve ne zaman temin ettiğini merciine haber vererek suçluların yakalanmalarını veya uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini kolaylaştırırsa, hakkında cezaya hükmolunmayacaktır.

  • Bu suçlar haber alındıktan sonra ise gönüllü olarak, suçun meydana çıkmasına ve fail veya diğer suç ortaklarının yakalanmasına hizmet ve yardım eden kişi hakkında verilecek ceza, yardımın niteliğine göre dörtte birden yarısına kadarı indirilecektir.

  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, hakkında kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmaktan dolayı soruşturma başlatılmadan önce resmî makamlara başvurarak tedavi ettirilmesini isterse, hakkında cezaya hükmolunmayacaktır.

Uygulamada daha çok kişiler gözaltına alındıktan sonra yahut yakalandıktan sonra ya da tutuklandıktan sonra etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak amacıyla samimi ikrar yapmaktadır.

Ancak samimi ikrar sadece belirli durumda kişiye cezada indirim sağlamaktadır. Kanunun düzenlenmesinden de anlaşılacağı üzere "gönüllü olarak, suçun meydana çıkmasına ve fail veya diğer suç ortaklarının yakalanmasına hizmet ve yardım eden kişi" hakkında cezada indirim yapılabilmektedir.

Yargıtay kararlarına göre etkin pişmanlık yapan kişi ile yakalanan yahut ortaya çıkarılan diğer suç arasında bir denklik olmalıdır. yani uyuşturucu ticaretinden etkin pişmanlık yapan kişi uyuşturucu kullanma suçuna ilişkin başka bir kişiyi yakalatması veya ceza aldırmasının önemi yoktur. Yine yakalanan yahut ortaya çıkarılan diğer suç açısından kişinin ceza alması gerekmektedir.

Burada kanaatimizce kişinin etkin pişmanlık yapması durumunda ilgili adli birimlerin de kişiye teşhis yaptırması, samimi ikrar yapan kişinin ifadesinde ki delilleri toplaması ve gerekli işlemleri eksiksiz yapması gerekir. Aksi durumda kişinin adil yargılanma hakkı ihlal edilmiş olacaktır. Samimi ikrar yapan kişi ilgili kişilerin telefon numarasını, adresini vb. vermiş ise iletişimin dinlenmesi kararı alınmalı, yine fiziki takip işlemleri yapılmalı, gerekiyorsa konutta arama işlemleri yapılmalıdır. Aksi durumda etkin pişmanlıktan faydalanmak isteyen kişinin kendi elinde olmayan sebeplerle kanuni haktan faydalanması engellenmiş olacaktır.

Kişi kendi suçunun ortaya çıkmasına yardım etmiş ise de etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmaktadır. Ancak burada dosya kapsamındaki diğer deliller ile sanığa ceza verilebilecek durumda ise sanık kendi suçunun ortaya çıkmasına yardım etmiş kabul edilmemektedir. Bizce burada mahkemenin suçun oluşumunda hükme esas aldığı deliller içerisinde sanığın pişmanlık içeren ikrarı ve ayrıca ikrarı neticesinde ortaya çıkan delile dayanılmış ise artık sanık lehine indirim yapılmalıdır.


Gerekli savunmanın eksiksiz yapılabilmesi ve delillerin toplanabilmesi için uyuşturucu ticaretinden yargılanan kişi samimi ikrar yapmış olsa da uyuşturucu suçlarında uzman ağır ceza davalarında tecrübeli uzman bir ağır ceza avukatı ile kendisini temsil ettirmesi çok önemlidir.

Kayseri Ağır Ceza Avukatı, Kayseri Uyuşturucu Avukatı


Son Yazılar

Hepsini Gör

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçu?

TCK m.188 ve devamında düzenlenen uyuşturucu madde ticareti suçu, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin imali, ithali, ihracı, ülke içinde satılması, satışa arz edilmesi, başkalarına verilmesi (temin etm

bottom of page